Panorámica MED

Descobreix els llocs més magnífics del món en entrar per les portes del nostre parc i aprèn coses noves a través de les històries que amaga Mediterrània rere els seus murs.

 

Els inicis i presentació de Mediterrània

A PortAventura Park, Mediterrània és el lloc d’entrada i sortida del parc, l’àrea de benvinguda per on passeja tothom que alguna vegada ha visitat el parc. Per això, a més de la carta de rebuda dels visitants, Mediterrània constitueix l’àrea amb els serveis principals del parc, restaurants i botigues.

Al matí, és habitual trobar alguns dels personatges més populars a l’entrada de Mediterrània, com ara Woody Woodpecker o Betty Boop. I a la tarda, abans de tancar, les fonts del llac reprodueixen visuals i colors al ritme de la música.

mapa Mediterrània

Mediterrània com a punt de partida: exploracions i descobriments

El món Mediterrània de PortAventura Park, inspirat en diverses poblacions de la Costa Daurada (Tarragona) i la Costa Brava (Girona), forma un petit poble de pescadors de postal a la vora d’un llac que recrea un port mediterrani de l’època de 1870.

Mediterrània es constitueix com un punt de partida des del qual es pot viatjar a la resta de mons de PortAventura Park. Pots agafar el vaixell per viatjar a China i Polynesia o optar pel tren que et recull a l’Estació del Nord i et porta al Far West.

Un vaixell surt des del Port de la Drassana per emprendre un viatge, en què travessa la vegetació de la salvatge Polynesia, fins al port imperial xinès. Durant el recorregut a l’àrea temàtica de China, podràs sentir i recordar la famosa expedició que el mercader Marco Polo va emprendre des de la mar Mediterrània fins a la Xina, en què va passar per l’Àsia central i va recórrer la llegendària ruta de la seda.

 

Port Drassana 2

L’altra alternativa és anar a l’Estació del Nord i agafar el tren fins al Far West. És una antiga locomotora que recorre molts racons del parc i passa per un pont, el disseny del qual és una còpia d’un dels ponts que va dissenyar Gustave Eiffel. Abans d’arribar a l’autèntic salvatge oest, la locomotora fa una parada a SésamoAventura. Els protagonistes de la primera expedició al salvatge oest van ser el capità Lewis i el tinent Clark, en una missió de reconeixement per al govern americà de l’època. A Penitence Station hi ha alguns quadres que narren la història de la unió de les dues costes dels Estats Units d’Amèrica.

La mar Mediterrània és símbol de creativitat, de cerca del sentit de la vida i de la saviesa, com també d’amor per l’ésser humà i la natura.

- David Abulafia, professor d'Història de la Mediterrània a la Universitat de Cambridge

Al món Mediterrània es reflecteix l’esperit explorador i d’expansió a nous mons que van protagonitzar els pobles de la Mediterrània al llarg de la història:

Grans navegants i constructors de vaixells que van dur el comerç per tota la costa oriental i meridional de la mar Mediterrània (3200 aC – 400 dC, aprox.).

El seu imperi es va estendre per Europa, el nord d’Àfrica i el Pròxim Orient. Van inventar i exportar la filosofia moderna, la democràcia, les olimpíades i les bases de la ciència, entre altres fites (200 aC i la invasió dòrica, fins a l’any 146 aC).

Van estendre el seu imperi pel continent europeu, l’Àfrica i l’Orient Mitjà. Els romans van revolucionar l’enginyeria i van inventar els arcs, els camins, els ponts i els aqüeductes, que encara podem visitar en molts punts de la península. A més, van inventar el dret en què es basen moltes lleis occidentals (27 aC – 476 dC).

Què significa mar Mediterrània

L’origen etimològic de la paraula ve del llatí Mar medi Terraneum, que significa «mar enmig de les terres». En àrab es diu al-Baḥr al-Mutawāsiṭ, que significa «mar intermèdia». En turc, es denomina Ak Deniz («mar blanca»), per oposició a la mar Negra, ja que per als turcs «blanc» és sud i «negre» és nord. Per acabar, els romans l’anomenaven Mare Nostrum («mar nostra»), ja que van conquerir totes les terres que envoltaven la Mediterrània i les van mantenir sota el seu imperi durant diversos segles.

El significat de Mediterrània a PortAventura Park

El significat de Mediterrània a PortAventura Park vol traslladar una idea semblant: l’àrea central del parc entorn de la qual s’estén tota la resta. El llac de Mediterrània està envoltat per la resta de mons del parc i és el canal per poder viatjar-hi i descobrir-los. Per això, al llac de Mediterrània s’hi presenten els espectacles principals de pirotècnia, il·luminació i aigua al llarg de tot l’any, com ara FiestAventura, Horror en el Lago per Halloween i La Llegada de los Emisarios Reales per Nadal, i als carrers principals s’hi fa la gran desfilada de PortAventura Parade.

Edificacions i referències de Mediterrània

Un cop ens endinsem en el món Mediterrània de PortAventura Park, hi ha un tranquil poble pesquer, que hem de travessar fins a arribar a la vora del mar (llac).

La primera edificació que ens trobem s’anomena Mas Fonoll, una representació fidel de les cases de pagès típiques, amb un hort.

Al centre hi ha la plaça Major, juntament amb la Casa de la Vila, inspirada en la vila de Prades, Baix Camp (Tarragona). És l’espai central del poble on es fan les subhastes de peix.

Travessem el Portal del Mar i arribem al llac. A l’esquerra, hi ha el Teatre Principal, i a l’altre costat, una petita cala amb barques autèntiques portades d’alguns ports propers com Cambrils, Tarragona i Vilanova i la Geltrú.

Barcas lago

Al costat del port pesquer hi ha el restaurant més popular i exquisit de PortAventura Park, Racó de Mar. És un restaurant a la carta que disposa d’una deliciosa oferta gastronòmica mediterrània, amb els plats típics de la zona. L’establiment té diversos edificis molt diferenciats que narren la historia del seu fundador, un pescador que va decidir adquirir algunes cases del port per obrir un negoci de restauració únic. L’interior allotja un gran nombre de quadres d’època dels ports pesquers de Tarragona i els voltants.

Per acabar, trobem una masia anomenada Can Bacus, inspirada en les vinyes i les cases dedicades a la producció de vi. Des d’aquí, s’accedeix a Furius Baco, una de les atraccions més conegudes i veloces del parc. Si vols saber més coses sobre aquesta magnífica atracció, consulta: Com s’assoleix la velocitat de Furius Baco?