Fuirus Baco

Furius Baco de PortAventura Park és la muntanya russa més ràpida d’Espanya i una de les més ràpides d’Europa. Però com s’assoleix la velocitat a la qual arriba Furius Baco?

El seu mecanisme de propulsió va ser totalment revolucionari i original. Aquesta peça única en el món de les muntanyes russes es mereix una anàlisi exhaustiva del seu funcionament intern. Un sistema de llançament que s’assembla al de la llançadora d’un portaavions.

Quina és la velocitat màxima que assoleix Furius Baco?

Es tracta d’una atracció tipus accelerador que aconsegueix passar de 0 a 135 km / h en només 3,5 segons, amb una força 4,7 g. La força G seria la mesura basada en la força que produeix la gravetat en un determinat objecte.

La força g ve a ser la força que produeix la gravetat sobre un objecte determinat. Per entendre’n la magnitud, el Tesla Model S, un vehicle elèctric de referència capaç d’accelerar de 0 a 100 km/h en 2,4 segons, genera una força  sobre les persones que hi viatgen. Furius Baco exerceix més del doble de força sobre cadascuna de les persones que viatgen a les vagonetes (a més, cal tenir en compte que el pes del tren amb clients és d’aproximadament 10,5 tones).

 

Com aconsegueix Furius Baco aquesta velocitat i potència descomunals en tan poc temps?

Això és gràcies al sistema de propulsió hidràulic (hydraulic launch system) amb sistema catch car i cables d’acer mitjançant el winch, . Una peça mòbil anomenada catch car uneix el tren amb la zona de llançament. A partir d’aquí, els cables d’acer connectats al catch car tiren el conjunt amb el moviment del winch. El winch és el “tambor metàl·lic” que recull els cables i transmet la potència i l’acceleració necessàries gràcies al sistema de propulsió basat en 24 motors hidràulics i 2 acumuladors d’alta pressió.

Per satisfer aquesta necessitat puntual (3,5 s) de gran energia, el sistema de Furius Baco disposa de grans dipòsits de nitrogen a pressió que permeten pressuritzar el volum d’oli necessari mitjançant un pistó de nitrogen/oli. El complex sistema hidràulic de vàlvules i motors mou un gran engranatge que transmet el moviment al winch en cada llançament.

Els tancs de nitrogen acumulen l’energia mecànica de tipus “resort”, la qual cosa permet aconseguir un consum d’energia més estable al sistema de propulsió de motors i bombes hidràuliques.

 

Altres curiositats sobre l’origen i la vida de Furius Baco

Furius Baco es va estrenar el juny del 2007 i va néixer com una de les atraccions més complexes que s’havien construït fins aleshores a PortAventura Park. Sobretot, si tenim en compte la part més tècnica i la tecnologia emprada. Es va convertir en l’atracció més ràpida d’Europa en aquell moment.

La tecnologia emprada a Furius Baco va requerir l’augment i la formació d’una part de l’equip de manteniment de les atraccions per fer front a la complexitat del sistema.  I això no acaba aquí,  ja que el dipòsit de 10.000 litres d’oli i el complex entramat d’elements hidràulics han de seguir funcionant a una temperatura aproximada de 40 graus, per la qual cosa es requereix un sistema de refrigeració constant i potent.  Si alguna vegada has trobat l’atracció tancada, ja saps quin n’és el motiu!

Un altre aspecte interessant de Furius Baco és el disseny poc comú, i pioner en aquella època, de les vagonetes. Rep el nom de wing rider  i distribueix els seients dels vagons en els laterals de la via. Aquest disseny dona una sensació de vol, ja que està suspès sense que hi hagi res sota els peus. Avui dia, és l’únic tren d’aquesta tipologia d’atracció que hi ha al món.

A més, el disseny de l’atracció és diferent a l’estàndard que s’utilitza a les muntanyes russes de tipus accelerador, ja que, en lloc d’assolir altura, busca mantenir una velocitat alta en tot el recorregut, la qual cosa permet diferenciar-la de la resta de launch coasters. També busca mantenir un recorregut prop del terra o del terreny per aconseguir una sensació i percepció d’alta velocitat.

Durant la construcció de Furius Baco, es va generar una expectació tan gran a escala internacional que, a causa del recel d’altres competidors, el projecte va acabar envoltat d’una aura de secretisme i va rebre noms com ara “Cisne 304”, tal com es pot apreciar en el peu de foto dels plànols del projecte.

Ara que ja coneixes tots els secrets de l’atracció més intensa i ràpida de PortAventura Park, és hora que t’atreveixis a sentir la velocitat de Furius Baco!